„Avem marea plăcere de a iniția seria de acțiuni din cadrul Zilelor Academice Arădene cu două evenimente deosebite. Prima este reprezentată de conferința prof. Paul E. Michelson, dedicată istoriei în contextul actual al evoluției științelor, iar cel de-al doilea eveniment este lansarea unui volum inedit și unul de mare actualitate dedicat provocărilor de securitate în lumea actuală, în lumea intercontectată în care trăim. E un volum cu contribuții extrem de valoroase, cu contribuții internaționale și naționale. Amintesc aici contribuția profesorului Federico Imperato de la Universitatea degli Studi di Bari, a lui Grzegorz Klein de la Academia Militară din Varșovia. Volumul este co-editat de subsemnatul și de doamna conf. univ. dr. Florentina Chirodea, director al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității din Oradea. Dorim să ne exprimăm profunda recunoștință și sincerele mulțumiri doamnei prof. univ. dr. habil Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, pentru sprijinul constant și implicarea activă în susținerea proiectului nostru. Contribuția domniei sale a fost esențială în realizarea acestui demers, iar deschiderea față de inițiativele educaționale și comunitare demonstrează, încă o dată, angajamentul UVVG față de excelență și dezvoltare”, subliniază conf. univ. dr. Cristian Bențe, prorector al UVVG, co-autor al volumului.
Cartea este structurată în trei secțiuni tematice și reunește contribuții relevante din domeniile tehnologiei, relațiilor internaționale și politicilor de securitate regională. Prima secțiune, intitulată „Tehnologie, Media și Dinamica Securității”, analizează impactul profund al evoluțiilor tehnologice și al mediilor digitale asupra politicilor de securitate și a rezilienței statale:
„Pe măsură ce infrastructurile digitale devin tot mai integrate în guvernanță, amenințările cibernetice au evoluat în preocupări majore de securitate. Nevoia crescândă de traducere precisă în cadrul informațiilor despre amenințări cibernetice subliniază importanța aspectelor lingvistice și interpretative.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!